Τα παιδιά που φτάνουν μέσα στον βαρύ χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σωματικά εξαντλημένα, φοβισμένα, ευάλωτα και συχνά έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η UNICEF.

Οι πρόσφατες θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αλλά και οι συχνές χιονοπτώσεις επιδεινώνουν την ήδη κακή φυσική κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν επαρκή ρουχισμό, ή την πρόσβαση σε διατροφή, κατάλληλη για την ηλικία τους.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη στέγης και την ανεπαρκή θέρμανση σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, καθώς και στα λεωφορεία και τα τρένα.

Σύμφωνα με τη UNICEF, το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών -τώρα είναι περισσότερο από ένας στους τρεις- συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με εθνικές πηγές, στην ΠΓΔΜ, η αναλογία ήταν 37% το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με 23% το Σεπτέμβριο, ενώ στη Σερβία, η αναλογία ήταν 36% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με 27% το Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο τα περισσότερα παιδιά που έφθαναν σε φιλικούς προς τα παιδιά χώρους της UNICEF στη Σερβία, ήταν μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων και εκείνων από 5 έως 9 ετών.

Το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, φθάνοντας στις ακτές της Ευρώπης, από τους οποίους υπολογίζεται ότι οι 253.700 -ή ένα στα τέσσερα- ήταν παιδιά.

Η ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, Marie-Pierre Poirier, τονίζει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αναπνευστικές λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα και διάρροια. Η ανεξέλεγκτη χρήση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των βρεφών.

Η UNICEF προειδοποιεί εξάλλου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και παρακολούθηση για τα πιο ευάλωτα παιδιά, κυρίως λόγω της ταχύτητας της μετακίνησης του πληθυσμού.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, η UNICEF και οι συνεργάτες της έχουν παράσχει υπηρεσίες σε 81.000 παιδιά, σε υποστηριζόμενους από τη UNICEF χώρους στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη Σερβία και στην Κροατία. Επιπλέον, σχεδόν 18.000 βρέφη και νήπια έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες μέσω των ειδικών υγειονομικών χώρων της UNICEF για τη μητέρα και το μωρό.

Τον περασμένο μήνα, η UNICEF διένειμε 13.500 χειμωνιάτικα είδη (ρούχα, κουβέρτες, βρεφικούς μεταφορείς κ.τ.λ.).

Στην Κροατία, 6.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικο εξοπλισμό, ένας παρόμοιος αριθμός παιδιών, εφοδιάστηκαν και στην ΠΓΔΜ, ενώ στη Σερβία, περίπου 8.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικα είδη πρώτης ανάγκης.

Σχόλια