Πάνω από 100 μονάδες έχει χάσει μέσα σε δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη σημερινή συνεδρίαση να παίρνει επικίνδυνη τροπή, καθώς οι ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται μαζικά και επιταχυνόμενα.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου του 2013 (884,60 μονάδες). Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 23,54%.
Αρχικά η αγορά προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη έως τις 956,02 μονάδες(+0,82%) για να εκδηλωθούν μαζικές πωλήσεις στη συνέχεια που «βύθισαν» τον δείκτη έως τις 852,87 μονάδες με την πτώση να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις φθάνοντας έως το 10,05%.
Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ.
Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τις ρευστοποιήσεις, με το ταμπλό να αποτυπώνει εμφανώς τις ανησυχίες για την επόμενη μέρα στη χώρα μας. Άκρως αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το μήκος του ταμπλό, συμπαρασύροντας εισηγμένες που διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη και θετικές προοπτικές.
Οι πιέσεις αποδίδονται από μερίδα του διεθνούς Τύπου στην ελληνική πρόθεση για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης των ΔΝΤ και ΕΕ και στην επιφυλακτικότητα που εκφράζεται από τους δανειστές της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αυτό.
Από τη μία ο φόβος ότι έχουμε εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και από την άλλη ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας μας, έχουν οδηγήσει θεσμικούς επενδυτές να ρευστοποιούν τις θέσεις τους, σπάζοντας τα margin calls.