Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) θα γίνουν γνωστά τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 8 το πρωί της Κυριακής, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, ενώ οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν μπλε σήμα.

Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις «Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη». Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς περιπολούν παντού ένοπλοι με στρατιωτικές στολές, είτε Ρώσοι στρατιώτες είτε μέλη των τοπικών επιτροπών αυτοάμυνας, όπως ονομάζονται από τις αρχές. Τα σύνορα έχουν κλείσει και ελέγχονται διαρκώς, τα εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί και είναι έτοιμα να δεχτούν περίπου 1,52 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε πρόταση ψηφίσματος που απορρίπτει ως παράνομη την κάλπη της Κυριακής. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία άσκησε βέτο.

Σχόλια