Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Αιμίλιο Περδικάρη και Ντόνα Δρούτσα, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την αξιολόγηση

Ακούω ξανά τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά θυμίζουν την περίοδο πριν το καλοκαίρι του 2015. Μόλις δεν μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -με την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση με την οποία προχωρά-, να εξασφαλίσει τα βασικά και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, αυτό το οποίο κάνει είναι να προχωρά σε πολιτική διαπραγμάτευση. Η οποία βέβαια δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν προηγουμένως παρουσιάζεται ο κ. Τσακαλώτος απομονωμένος στο τελευταίο Eurogroup απέναντι σε όλες τις άλλες χώρες. Και αυτό σας θυμίζει κάτι; Είναι ο κ. Βαρουφάκης στα τελευταία Eurogroup του 2015 του καλοκαιριού.

Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων δεν είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η κυβέρνηση δεν αποτρέπει ούτε καν ότι έχει διασφαλισθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση του αφορολόγητου το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ένα φαύλο κύκλο. Σήμερα η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που επιτέλους θα δώσουν και έσοδα, θα μειώσουν και δαπάνες, αλλά χωρίς να έχουμε κοινωνικά άδικα μέτρα.

Απαιτείται σοβαρότητα, αυτή η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ούτε από τα λάθη της, κάνει ακριβώς τα ίδια, όμως δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν και να ανοίξουν ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η θέση της χώρας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.. Κατακτήσεις για τις οποίες είμαστε εδώ οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις για να τις διασφαλίσουμε.

Για τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί δραχμής

O κ. Ξυδάκης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό η δήλωσή του όχι μόνο είναι απαράδεκτη -μάλιστα σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης- αλλά στην ουσία εξυπηρετεί τον Σόιμπλε και τα σχέδιά του. Στην πραγματικότητα θα τρίβει τα χέρια του ο Σόιμπλε με αυτές τις δηλώσεις. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Τσίπρας γιατί επιλέγει πρόσωπα είτε τον κ. Βαρουφάκη παλιότερα, είτε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι έχουν αυτές τις θέσεις. Συνεπώς δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις αλλά πλέον φτάνουν μέχρι τον πρωθυπουργό.

Το μόνο που βοηθά αυτή η συζήτηση (περί δραχμής) είναι να ανοίγουν οι συζητήσεις αυτές και σε κύκλους του εξωτερικού που έχουν αυτές τις απόψεις, όπως ο κ. Σόιμπλε. Αυτό που η κυβέρνηση, κάνει κάθε φορά είναι μέσα σε ένα αδιέξοδο, το οποίο το δημιουργεί η ίδια με την αναποτελεσματική της διαπραγμάτευση, να έχει το εξής δίλημμα στο τέλος. Ή να δεχθεί τα δυσβάστακτα μέτρα τα οποία, όπως είπε το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, δεν θα ήταν αυτά αν είχε κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως το 2016 ή σε αυτό το στάδιο να δημιουργήσει άλλα αδιέξοδα όπως αυτά που περιγράφηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και τώρα απαιτείται αποτελεσματική διαπραγμάτευση για να διασφαλιστούν τουλάχιστον όσα είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Λύση μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής

Η λύση είναι εδώ και τώρα μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων η οποία θα προχωρήσει σε ορίζοντα διετίας με πρόσωπα κοινής αποδοχής και πρωθυπουργό όχι τον κ. Τσίπρα, για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Αυτό χρειάζεται ο τόπος για να μην φτάσουμε σε αδιέξοδα, για να μην υπάρχουν πιστωτικά γεγονότα τα οποία μπορούν να προκληθούν. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα, η διαδικασία των εκλογών μπορεί να δημιουργήσει η ίδια πιστωτικό γεγονός στη χώρα πριν κλείσει η αξιολόγηση. Και με τον κίνδυνο αυτής της απαράδεκτης κυβέρνησης, η οποία πρέπει να φύγει, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει την χώρα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με χρονικό ορίζοντα την διετία και με πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Σχόλια