Με μακελειό έληξε η ομηρία που συγκλόνισε την Τουρκία την Τρίτη.

Λίγο πριν τις 21.00, οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας επενέβησαν με καταδρομική επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο άνδρες, μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), που επί ώρες κρατούσαν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης απειλώντας να τον σκοτώσουν ενώ ο τραυματισμένος εισαγγελέας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραυματά του.

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ενώ το γεγονός επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η πληροφορία κυκλοφόρησε μέσω Twitter από ιστότοπο που συνδέεται με την τουρκική ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P).

Την πληροφορία μετέδωσε και η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν ήταν δυνατό να  εξακριβωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη μετάδοση  ειδήσεων στα εγχώρια ΜΜΕ σχετικά με την επίμαχη είδηση.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από το δημοσιογραφικό κόσμο της Τουρκίας.

Το μεσημέρι είχαν ακουστεί πυροβολισμοί στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου του Τσαγλαγιάν, όπου κρατείτο ο όμηρος, ωστόσο δεν έγινε -σε πρώτη φάση- επέμβαση καθώς οι αστυνομικοί επέλεξαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες.

Το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) είχε φροντίσει νωρίτερα να δημοσιοποιήσει φωτογραφία του εισαγγελέα –ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για τον θάνατο του νεαρού Μπερκίν Ελβάν που δολοφονήθηκε από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013– με ένα όπλο στον κρόταφο του.

Νωρίτερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα halkinesi.tv, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον DHKP-C, οι ένοπλοι είχαν δώσει τελεσίγραφο μέχρι τις 3:36 μμ στις Αρχές ώστε να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση Ελβάν, να παραδοθούν οι εν λόγω αστυνομικοί σε λαϊκό δικαστήριο και να αθωωθούν όλοι όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.

Σχόλια