Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο παραχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία υπεραμύνθηκε του μεταρρυθμιστικού έργου στον δημόσιο τομέα και την δημοσιονομική εξυγίανση.

Για τις 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο φέτος επαναβεβαίωσε ότι ο μνημονιακός στόχος θα επιτευχθεί, αλλά υποβάθμισε την σημασία του καθώς η προσαρμογή έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. «Δεν θεωρώ ως το πιο σημαντικό θέμα όταν μιλάμε για τη διοικητική μεταρρύθμιση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς από το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 200.000 άτομα και το μισθολογικό κόστος τους κατά 30% ή 8 δισ. ευρώ (από τα 24 στα 16 δισ. ευρώ).

«Η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, γεγονός που την διαφοροποιεί από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Η βελτίωση της κατάστασης τεκμηριώνεται από την ίδια την εικόνα της αγοράς. Δείτε πού βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα σήμερα, σε σχέση με το πού ήταν. Ένα χρόνο πριν, αν με ρωτούσε κάποιος αν η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές, θα το θεωρούσα παρακινδυνευμένο, σήμερα όμως θεωρώ πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη για τις προσπάθειες της», είπε υπουργός.

Ερωτηθείς για το σενάριο η τρόικα να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των stress test επισημαίνει ότι «είναι για το συμφέρον όλων οι συζητήσεις να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μεγέθυνση της οικονομίας της για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

 

Σχόλια