Λάκης Παππάς. Ένα ξεχωριστό, σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του νέου ελληνικού τραγουδιού. Μοναδικός, καταξιωμένος ερμηνευτής, με σεμνότητα που ξένιζε στην εποχή των κραυγών και της μετριότητας. Σταθερός και αταλάντευτος στην τροχιά των αξιών που επέλεξε να ακολουθήσει σε ολόκληρη την ζωή του.

«Γιατί τραγουδάτε κύριε Παππά;»

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει κιθάρα. «Από παιδί έχω κάνει πολλές δουλειές και το τραγούδι προέκυψε τυχαία. Όμως είδα ότι είναι κάτι που με εκφράζει και με τονώνει ψυχικά και έτσι νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Τελικά είναι τρόπος ζωής», ήταν η απάντηση στην ερώτηση «γιατί τραγουδάτε κύριε Παππά;».

Την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση την έκανε το 1959.

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν από εκείνους που μαγεύτηκαν από τη φωνή του και τον εμπιστεύτηκε στην «Οδό Ονείρων». Μετά ήρθε «Ο ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη).

Ταυτόχρονα ξεκίνησε να χαράζει το ανεξίτηλο στίγμα του ως αισθαντικός μπαλανταδόρος. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης του είδους που συνόδευε τις ερμηνείες του παίζοντας κλασική κιθάρα. Ο Λάκης Παππάς, η «φωνή των μπουάτ» όπως έχει χαρακτηριστεί, μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του νέου κύματος, ερμήνευσε μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια μια άλλης… νιότης, όπως τα «Πάει κι’ αυτή η Κυριακή», «Μη κουραστείς να μ΄ αγαπάς», «Ήταν καμάρι της Αυγής» «Μανούλα μου», «Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη», «Έλα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», ενώ συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού πενταγράμμου.

Τα επόμενα χρόνια, όταν ο μύθος των μπουάτ «ξέφτισε», συμμετείχε σε συναυλίες και σε κέντρα, πάντα όμως με αξιώσεις και αξιοπρόσεκτες επιλογές. Συχνά πυκνά, μέχρι και πρόσφατα, επέστρεφε στις γειτονιές και τους χώρους που «αναδύθηκε» καλλιτεχνικά.

Σεμνός με πηγαίο και διακριτικό χιούμορ που μαζί με την ευρύτητα πνεύματος, την ψυχική καλλιέργεια, τη βαθιά μουσική παιδεία και τις σπάνιες ευαισθησίες που διέθετε συνθέταν μια προσωπικότητα η οποία σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή.

Ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή, πρόθυμος να βοηθήσει και να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την τέχνη που υπηρέτησε, τις αξίες του και τα πιστεύω του, στα οποία έμεινε προσηλωμένος, όλα τα χρόνια της ζωής του, παρά το όποιο κόστος είχε για τον ίδιο, πράγμα που τον γέμιζε με αστείρευτη χαρά και ικανοποίηση όταν και ο ίδιος διαπιστώνει ότι δεν πρόδωσε όλα αυτά που πίστεψε, όπως εκμυστηρευότανε στους φίλους του.

Ο μοναδικός ερμηνευτής των πιο αισθαντικών τραγουδιών του Νέου Κύματος, ο Λάκης Παππάς πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 76 ετών.

 

 

Σχόλια