Από αμερικανικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής του ουκρανικού αιτήματος για στρατιωτική υποστήριξη.
Στο Λονδίνο συνομιλούν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ για την κρίση στην Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα για προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία -συνάντηση την οποία ο βρετανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εξαιρετικής δυσκολίας», και από την οποία οι ελπίδες συνεννόησης είναι ελάχιστες.
Είναι η τέταρτη συνάντηση των κυρίων Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης και γίνεται μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Foreign Office, Γουίλλιαμ Χέιγκ. Λίγο πριν τις συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον βρετανό ομόλογο του Γουίλλιαμ Χέιγκ.
Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως την ίδια απαισιοδοξία με τον κ. Χέιγκ εκφράζουν και οι υπόλοιποι δυτικοί διπλωμάτες. Ο Guardian σχολιάζει πως παρά τις τακτικές επαφές μεταξύ των κ. Κέρι και Λαβρόφ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σημείο σύγκλισης.
Ο κ. Κέρι προειδοποίησε πριν τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, δύο ημέρες πριν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ότι τυχόν προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας από τη Μόσχα θα απαντηθεί με μια σειρά από πολύ σοβαρά μέτρα.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι έχει χαθεί χρόνος, αναγνωρίζοντας πως η κρίση αποτελεί «μία δύσκολη κατάσταση».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση, στην οποία χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας.
Η Ρωσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση.
Η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι στόχος της πρότασης είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές».
Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο».
Η Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό».
Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά τις επόμενες μέρες και η ψηφοφορία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.
Κυρώσεις από τους «28» σε ρώσους αξιωματούχους του περιβάλλοντος Πούτιν
Την ίδια ώρα, η ΕΕ φαίνεται ότι έχει ήδη καταλήξει σε λίστα Ρώσων για επιβολή κυρώσεων που αγγίζουν το περιβάλλον του Πούτιν, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στη δημοσιότητα βγήκε ότι οι «28» έχουν καταλήξει σε λίστα περίπου 120 και 130 ρώσων αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων θα στρέφονται οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η ΕΕ τη Μόσχα εξαιτίας της Κριμαίας.
Το δεύτερο στάδιο κυρώσεων με το οποίο έχει απειλήσει η ΕΕ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Η λίστα, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, εκτείνεται σε πέντε σελίδες και περιλαμβάνει ονόματα στρατηγών και στελεχών στην κορυφή της ρωσικής «πυραμίδας», από το στενό περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σχεδόν παράλληλα με την αναφορά του Reuters, η γερμανική Bild υποστήριξε, επικαλούμενη δικές της πηγές, πως ανάμεσα στους ρώσους αξιωματούχους θα βρίσκονται και οι επικεφαλής των δύο ρωσικών κολοσσών Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ, και της Rosneft, ο Ιγκόρ Σετσίν.
Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα ήταν άμεσες, με εκπρόσωπο της Rosneft να λέει πως η εταιρεία «ελπίζει ότι όλα αυτά θα αποδειχθούν κενή ρητορική». Επιβολή κυρώσεων εναντίον του Σετσίν, είπε, θα ήταν «ηλίθια, μικροπρεπής και προφανώς θα προξενούσε ζημιά κυρίως στους ίδιους [την ΕΕ]», λέγοντας πως θα υπήρχαν «μεγάλης έκτασης επιπτώσεις κυρίως στις σχέσεις της Rosneft με εμπορικούς της εταίρους στη Δύση».