Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων (ABS) από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι οι χώρες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, διευκρίνισε ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σημειώνεται ότι από το εν λόγω πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 44 δισ. ευρώ.

Βαρύνουσας σημασίας  θεωρείται η  δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι «αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται χώρες με αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,05%. Η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων θα γίνει το δ’ τρίμηνο του έτους, πρόσθεσε. 

Τα προγράμματα αυτά, που θα έχουν διάρκεια δύο χρόνων, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκτίμησε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό για το ύψος των αγορών.

Σχόλια