Σκληρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία πως κινδυνεύει να υποστεί «μαζικές» oικονομικές και πολιτικές συνέπειες εάν δεν αλλάξει στάση έναντι της Ουκρανίας απηύθυνε την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μία κλιμάκωση της έντασης του ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου προς τη Μόσχα.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα είναι μόνο μία καταστροφή για την Ουκρανία […] Όχι, αυτό θα προκαλούσε επίσης μαζική ζημιά στη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», δήλωσε η κ. Μέρκελ

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, όπως «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ή την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε περίπτωση που η Μόσχα αρνηθεί να «μπει σε διαπραγματεύσεις που πετυχαίνουν αποτελέσματα».

Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.

 

 

 

Σχόλια