Με πρόταση για ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία στις βαλίτσες τους και τελικό προορισμό τη Μόσχα έφτασαν χθες στο Κίεβο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη μη προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο Κίεβο, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για να τον ενημερώσουν για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, έχει ως βάση «τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα επιτύχουν να βρουν μια λύση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνομιλίες που θα έχουν μαζί του αργότερα σήμερα με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ ο Ολάντ επέμεινε από την πλευρά του πως μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα.

«Το αν μ’ αυτές τις συνομιλίες θα επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός είναι εντελώς ανοικτό, δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα επιτευχθεί σήμερα, αν θα χρειασθούν ίσως περαιτέρω συνομιλίες», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό στο Βερολίνο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα από την πλευρά του πως μεταβαίνει στις συνομιλίες με τον Πούτιν με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έπειτα από αυτό κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί δεν προσπάθησαν τα πάντα, δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη διατήρηση της ειρήνης».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, ελάχιστες λεπτομέρειες του σχεδίου είναι γνωστές. Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, το γαλλογερμανικό σχέδιο βασίζεται σε μια 9σέλιδη πρόταση ειρήνευσης που είχε στείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με τις διαρροές στο γαλλογερμανικό σχέδιο, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα στοιχεία του ρωσικού σχεδίου που δεν είχαν κοινά σημεία με τις ουκρανικές και δυτικές θέσεις.

Το βασικό πρόβλημα για την επανέναρξη των συνομιλιών για την ειρήνευση στην περιοχή, όπως αναφέρει το Ρόιτερς επικαλούμενο γερμανικές πηγές, είναι ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν προχωρήσει πάρα πολύ προς τα δυτικά και το μέτωπο έχει μετακινηθεί με αποτέλεσμα τα δεδομένα της συμφωνίας του Μινσκ να έχουν αλλάξει.

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση διά στόματος του συμβούλου του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε έτοιμη για «εποικοδομητικές συνομιλίες με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η συνάντηση των Ολάντ – Μέρκελ με τον Πέτρο Ποροσένκο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που και αυτός επισκεπτόταν το Κίεβο για να σφραγίσει τη συμφωνία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

 

Σχόλια