Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως δήλωσαν μετά το τετ α τετ που είχαν στο Παρίσι, ύστερα από το «όχι» στο δημοψήφισμα. Και οι δύο τόνισαν ότι ο χρόνος πιέζει, με τον Φρ. Ολάντ να σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης.

Η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι «αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημειώνοντας ότι προέχει η διαχείριση αυτή της απόφασης.

«Πρέπει να δούμε πώς το βλέπουν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης το αποτέλεσμα», είπε, για να σημειώσει ότι «η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «ο χρόνος πιέζει» και πως «θέλουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι».

«Από τη μια μεριά είναι η αλληλεγγύη, ήταν γενναιόδωρη η τελευταία πρόταση στις διαπραγματεύσεις. Η Ευρώπη είναι ακέραια όταν η κάθε χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η κοινή υπευθυνότητα όπως και η κοινή αλληλεγγύη», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Ολάντ, από την πλευρά του, τόνισε ότι «σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ακούσαμε το μήνυμα όλων των δημοκρατικών κομμάτων της Ελλάδας που συναντήθηκαν σήμερα. Επιβεβαιώνουμε την επιθυμία μας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.  Εναπόκειται στην κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής και οι αρχηγοί θα καθορίσουν τη θέση τους επί των ελληνικών προτάσεων. Επισημαίνω ότι δεν απομένει χρόνος. Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της, είναι ένα σύνολο που εδράζεται σε αξίες και αρχές».

«Η αλληλεγγύη βρίσκεται παντού στην Ευρώπη. ένα σύνολο βασισμένο σε αξίες, είναι μία παγκόσμια ιδέα, βασισμένη στην ελευθερία και το σεβασμό. Υπάρχει αλληλεγγύη που είναι παντού στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει και η ευθύνη. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

Σχόλια