Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα  αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε άλλη συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η κ. Μέρκελ είπε, αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα, ότι και οι μη Ευρωπαίοι ηγέτες της G7 συμμερίζονται την άποψη ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει μαζί με προϋποθέσεις.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία μιλήσαμε και για την Ελλάδα», δήλωσε  η κ. Μέρκελ και παρατήρησε πως μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στο σημείο όπου όλες οι χώρες της G7 θα έχουν οικονομική ανάπτυξη, «αυτό είναι μια καλή είδηση».

Εδώ τέθηκε και το θέμα «Ελλάδα», είπε. «Ο κ. Ολάντ και εγώ ενημερώσαμε για το τελευταίο τηλεφώνημά μας με τον κ. Τσίπρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις. Ήμασταν όλοι της άποψης ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος. Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της.

Σχόλια