Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε εκ νέου ότι ως νικητής των ευρωεκλογών δικαιωματικά θα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. «Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν.

Κέρδισα τις εκλογές», απάντησε ενοχλημένος ο κ. Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε για τις επιφυλάξεις σχετικά την υποψηφιότητά του, κυρίως από τη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερβολικά φεντεραλιστή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η διψήφια διαφορά σε έδρες που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Παράλληλα, σχολίασε ότι η ακροδεξιά και οι λαϊκιστές δεν κέρδισαν τις εκλογές, αν και χαρακτήρισε συνταρακτική την ενίσχυσή τους σε κάποιες χώρες.
Για την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία  στο Ευρωκοινοβούλιο (376 από τις 751 έδρες) και την ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το βράδυ της Κυριακής, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχόλια