Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν από την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων βομβών σε μια αγορά κοντά στο κέντρο του Ναϊρόμπι, της πρωτεύουσας της Κένυας, μία εκ των οποίων σημειώθηκε σε ένα μικρό λεωφορείο, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές.

«Δέκα νεκροί, περίπου 70 τραυματίες από τις εκρήξεις (στην αγορά) της Τζικόμπα», ανέφερε το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC) στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το νοσοκομείο Κενυάτα του Ναϊρόμπι είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σε αυτό έχουν μεταφερθεί οκτώ σοροί, ενώ έχουν διακομιστεί περισσότεροι από 70 τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων «αιμορραγούν ακατάσχετα», όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Σάιμον Ιτάε.

Δεκατέσσερις τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Guru Nanak, το πιο κοντινό στο σημείο των εκρήξεων. «Τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, όμως σταθερή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ράβι Κάουλ. «Η πλειονότητα των τραυματιών υποφέρουν από κατάγματα στα χέρια και τα πόδια», πρόσθεσε.

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει στο νοσοκομείο Κενυάτα ένα κέντρο αιμοληψίας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην είσοδο της πολυσύχναστης αγοράς Τζικόμπα, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο του Ναϊρόμπι και στη οποία πωλούνται κυρίως ρούχα από δεύτερο χέρι.

«Η πρώτη (έκρηξη) σημειώθηκε σε ένα “ματάτου” (μικρό λεωφορείο) 14 θέσεων, η δεύτερη στην αγορά της Τζικόμπα», ανέφερε το NDOC.

Όπως ανακοίνωσε στον Τύπο ο διοικητής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι Μπένσον Κιμπούε οι εκρήξεις οφείλονται σε δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Δύο αυτοσχέδιες βόμβες πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, μία από τις δύο πλευρές του “ματάτου” έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την έκρηξη και τα παράθυρα της αριστερής πλευράς έχουν σπάσει.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αν και στο παρελθόν παρόμοιες επιθέσεις έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ.

Σχόλια