Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup του απογεύματος στο οποίο αναμένονταν αποφάσεις για το χρέος.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει «να υπάρξει προσεχώς μια συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», ανακοινώθηκε.

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες», προστέθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί συνολική λύση για το ελληνικό χρέος προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συμφώνησαν επίσης, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Αιχμές Γκάμπριελ σε Σόιμπλε

Νωρίτερα, μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαιτώντας τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης και ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

«Στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε, προσθέτοντας, «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».

Τη Δευτέρα πρέπει να «επιλύσουμε το πολιτικό αδιέξοδο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί «μεγάλες κοινωνικές περικοπές». «Αντίθετα σε σχέση με αυτές τις περικοπές, τα μέτρα της Ατζέντας 2010, στη Γερμανία ήταν ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» είπε ο Γκάμπριελ.

Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα για το χρέος.

Σε συμφωνία ελπίζει ο Μοσκοβισί

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους.

«Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σχόλια