Σε άτυπη ενημέρωση υπό τον τίτλο «η αλήθεια για τα δημοσιονομικά» το Μαξίμου αναφέρει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και υποστηρίζει πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

«Στην προσπάθειά τους, όμως, αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για τη δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση» Υποστηρίζει, λοιπόν, η ΝΔ ότι μέχρι τον Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά. Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Έναν μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα, δηλαδή, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ. Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα -τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών».

Αναφορικά με το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, το Μαξίμου τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λέει με ποιον τρόπο κατάφερε κάτι τέτοιο και συμπληρώνει ότι «αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το δανεισμό».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει, «η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ».

Τέλος, οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύουν περίσσευμα θράσους τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών» και τονίζουν ότι η κυβέρνηση «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Όπως αναφέρουν, οι πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.

 

Σχόλια