Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων, αλλά το γενικό πλαίσιο πρέπει να έχει νόημα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που όλοι έχουμε» είπε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ελσίνκι. «Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία, όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του οικονομικού προγράμματος» πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «στο τέλος πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε συζητήσεις με τους θεσμούς και τώρα και «περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών». Στη συνέχεια θα περιμένουμε την αξιολόγηση των θεσμών, συμπλήρωσε.

Πάντως είπε ότι δεν την εκπλήσσει που οι συζητήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς, όπως ανέφερε, πάντα αυτό συνέβαινε.
Σημείωσε επίσης ότι η πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και επανέλαβε πως η πολιτική της Γερμανίας πάντοτε σε αυτό κατέτεινε.

Βερολίνο: Δεν έχει υποβληθεί ακόμη λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα.
Σημείωσε ακόμη ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Γιέγκερ είπε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» πρόσθεσε.

Κομισιόν: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Από πλευράς Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στο Brussels Group, σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το γεγονός ότι οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων διεξήχθησαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα συνιστά θετικό σημάδι που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευθούν με εποικοδομητικό τρόπο.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Brussels Group, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για τον λόγο αυτόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων».

Σχόλια