Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ επιβιβάστηκε την Πέμπτη σε ένα τραίνο Eurostar προκειμένου να μεταβεί στη Γαλλία, όπου θα παραστεί ως επίτιμη καλεσμένη στην τελετή για την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία των συμμαχικών δυνάμεων. 

Συνοδευόμενη από τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, η βασίλισσα έκανε στον σταθμό Σεντ Πάνκρας τα αποκαλυπτήρια μιας αναμνηστικής πλάκας για τα 20 χρόνια λειτουργίας της υποθαλάσσιας σήραγγας που ενώνει τη Βρετανία με τη Γαλλία, λίγη ώρα προτού επιβιβαστεί στο τραίνο.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να υποδεχθεί την Ελισάβετ λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας με μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. 

Η βασίλισσα και ο Ολάντ θα διασχίσουν στη συνέχεια με μια λιμουζίνα τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παρουσία 146 ιππέων της προεδρικής φρουράς. 

Ακολούθως προβλέπεται να έχουν μια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο. Η τελευταία συνάντηση της Ελισάβετ με τον γάλλο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012, όταν είχε προσκαλέσει τον Ολάντ στα ανάκτορα του Γουίνδσορ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Το βράδυ η βασίλισσα και ο σύζυγός της θα παραστούν σε ένα επίσημο δείπνο στο μέγαρο των Ηλυσίων στο οποίο έχουν προσκληθεί περίπου 240 προσωπικότητες. 
Εξάλλου το Σάββατο, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Στην τελετή για της 70η επετείου από την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 αναμένεται να παραστούν έξι εκπρόσωποι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. 

Στο πλευρό της βασίλισσας και του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, όπως και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με βρετανούς βετεράνους, έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Μπενουβίλ, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας όπου τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιουνίου 1944 αποβιβάστηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Σχόλια