Ανανεωμένη κατά 45% είναι η νέα Βουλή που ορκίστηκε σήμερα στις έντεκα το πρωί καθώς από τους 300 βουλευτές οι 134 είναι νεοεκλεγέντες. Η Βουλή έχει αρκετό νέο αίμα, αλλά δεν έχειν αναλογικά και πολλές γυναίκες. Αυτές στο σύνολο των 300 είναι μόλις 69, λίγο κάτω από το 1/4 δηλαδή.

Στην έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ακολούθως, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο. Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Φέτος, οι βουλευτές που δεν επιθυμούσαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, είχαν τη δυνατότητα να ορκιστούν «στην τιμή και συνείδησή τους» (ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς παρίσταντο στην τελετή χωρίς να δεχθούν την ευλογία του αρχιεπισκόπου). Χρήση του πολιτικού όρκου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (με εξαίρεση τη Λιάνα Κανέλλη η οποία έδωσε θρησκευτικό).

Έτσι, για πρώτη φορά στη Βουλή έγιναν τρεις διαφορετικές ορκωμοσίες. Μια στον Χριστό, μια στον Αλλάχ και φυσικά η πολιτική ορκωμοσία.

Σημειώνεται ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Αύριο, οι ορκισθέντες βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη Δευτέρα το βράδυ, θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν.

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις ευθύνης για την κοινοβουλευτική λειτουργία εκτός της Ζ. Κωνσταντοπούλου που θα προταθεί για την Προεδρία του Σώματος από τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα προταθεί για θέση αντιπροέδρου ο Α. Μητρόπουλος, ενώ για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων αναμένεται να προταθούν οι:Νίκος Φίλης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το όνομα του κ. Βίτσα ακούγεται για τη γραμματεία της Κ.Ο.

Στη ΝΔ ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναμένεται να προταθούν οι κύριοι Μητσοτάκης, Βρούτσης και Γεωργιάδης, ενώ για γραμματέας της ΚΟ ο κ. Πλακιωτάκης. Για τη θέση του αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ Κακλαμάνης.

Από το Ποτάμι που δικαιούται μια θέση αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Λυκούδης

Από το ΚΚΕ αναμένεται στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων να είναι οι κύριοι Παφίλης και Καραθανασόπουλος, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου του σώματος θα προταθεί ο κ . Λαμπρούλης.

 

Σχόλια