Σημαντικό προβάδισμα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα των γενικών εκλογών για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τα τελικά αποτελέσματα πάντως πιθανώς να είναι κατά πολύ διαφορετικά, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στις μεγάλες πόλεις.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ και το Reuters, το AKP λαμβάνει ποσοστό 53,2%, με καταμετρημένο το 42% των ψήφων. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) λαμβάνει 20,7% ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το εθνικιστικό Κόμμα MHP μπαίνουν οριακά στο  κοινοβούλιο  με ποσοστό 11% το καθένα.

Στέλεχος του AKP ανέφερε στο Reuters ότι αναμένει το ποσοστό του κόμματος να πέσει στο 45-46%, ενώ δεύτερο στέλεχος εκτίμησε ότι το κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σχόλια