Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, τον τόπο εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη, όπου έζησε τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής του.

Εκεί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε εκδήλωση των τοπικών αρχών, στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για τον Νίκο Ζαχαριάδη, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της αποκατάστασής του.

Η ανοιχτή εκδήλωση έγινε έπειτα από αίτημα του γιου του, Σήφη Ζαχαριάδη, από τον οποίο έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας στον εξωτερικό χώρο της Υπηρεσίας Δασικής Εκμετάλλευσης του Σουργκούτ.

Το ΚΚΕ προχώρησε στην πλήρη κομματική και πολιτική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή 55 χρόνια μετά την αποκαθήλωσή του από το ανώτατο αξίωμα του κόμματος.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΚΚΕ επί μία 25ετία. Έζησε στην εξορία τα τελευταία χρόνια της ζωής του και αυτοκτόνησε την 1η Αυγούστου του 1973, διαμαρτυρόμενος για τον πολιτικό του παραγκωνισμό και την εξορία την οποία του είχε επιβάλει η τότε σοβιετική ηγεσία.

 

Σχόλια