Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt o αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απεύχεται, εντούτοις δεν αποκλείει ένα ενδεχόμενο Graccident.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι είναι ξεκάθαρη βούληση της ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ωστόσο «οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν», όπως προσθέτει. «Δουλειά μας όμως δεν είναι να οργανώσουμε τα ατυχήματα αυτά, αλλά να τα αποτρέψουμε. Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά μόνον υπό αυστηρούς όρους οι οποίοι θα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και από τις δυο πλευρές. Σε όλους είναι σαφές για παράδειγμα, ότι ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να έχει διαφορετική μορφή από τα προηγούμενα».

Σε ερώτηση εάν θα ήταν διαχειρίσιμο ένα Grexit, ο κοινοτικός επίτροπος απαντά ότι η ευρωζώνη βρίσκεται μεν σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από δυο χρόνια, ωστόσο «μια έξοδος θα προκαλούσε στην ευρωζώνη μεγάλη πολιτική ζημία. Όλοι θα ρωτούσαν ποια χώρα μέλος θα ακολουθήσει».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμά πάντως ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. «Θα πρέπει να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής. Εντούτοις την ίδια ώρα οι Έλληνες θα πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου και οι δυο πλευρές μαθαίνουν. Αλλά κινούμαστε αργά, πολύ αργά. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο, αντιθέτως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα», όπως λέει ο γάλλος επίτροπος.

Παράλληλα παίρνει θέση και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία. Ωστόσο δεν βοηθά να εκμεταλλεύεται κανείς το παρελθόν για την επίτευξη πολιτικών στόχων του παρόντος».

Μ. Σούλτς: Να εντοπιστούν οι μαύροι λογαριασμοί του εξωτερικού

Νέα παρέμβαση σήμερα και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα να εντοπίσει επιτέλους τους μαύρους τραπεζικούς λογαριασμούς που βρίσκονται στο εξωτερικό προκειμένου να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της η Αθήνα αντί να αποφεύγει και πάλι την «αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων με διαφιλονικούμενα ενδιάμεσα χρηματοδοτικά μοντέλα, όπως χαρακτηριστικά λέει.

*πηγή: DW/Κώστας Συμεωνίδης

 

Σχόλια