​Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα στο Eurogroup, εξέφρασε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

Στα ερωτήματα του δημοσιογράφου Ζαν Πιερ Ελκαμπάς, τι προβλέπει για τη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) τη Δευτέρα, εάν έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες στην περίπτωση μάλιστα χρήσης (από την κυβέρνηση) άλλης γλώσσας εντός Ελλάδας και άλλης εκτός, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:

«Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη αλλά αποφασιστική, διότι αφορά την εξασφάλιση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία και δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ή μη». δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

«Είναι απαραίτητη η χρήση της ίδιας γλώσσας παντού και είναι απαραίτητη μια συμφωνία που να βασίζεται στην ευρωπαϊκή λογική. Αυτή η λογική είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων αλλά και συγχρόνως ο σεβασμός στη Δημοκρατία είναι να ακούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές, οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνουν μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Μάλιστα ο Γάλλος Επίτροπος χαρακτήρισε πρόκληση τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη την επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι μια πρόκληση αποφασιστική, κεντρική και κρίσιμη που θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της Δευτέρας. Η πρόκληση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Εγώ είμαι αισιόδοξος, γιατί εύχομαι να βρούμε μια συμφωνία, η οποία είναι δυνατή», τόνισε.

Ερωτηθείς δε για το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν χρηματοδότηση από την Κίνα και τη Ρωσία, αν δεν βοηθήσει η Ευρώπη, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:

«Εγώ δεν σκέπτομαι με αυτόν τον τρόπο, ούτε για διάφορα «Grexit». Η θέση της Ελλάδας είναι φυσικά εντός της Ευρωζώνης και υπάρχουν στην Ευρωζώνη τα απαραίτητα εργαλεία για να χρηματοδοτηθεί, με την προϋπόθεση πάντα του σεβασμού των υποχρεώσεών της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

 

Σχόλια