Οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται σήμερα στη δυτική Μοσούλη, στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, συνεχίζοντας την επιχείρησή τους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο τους προπύργιο στο Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματικούς.
Οι δυνάμεις άμεσης επέμβασης «προωθούνται σε τομείς της Νταουάσα και της Ντιντάν για να απελευθερώσουν κυβερνητικά κτίρια και να ανοίξουν ασφαλές πέρασμα ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν» τη συνοικία και να γλιτώσουν από τις μάχες, δήλωσε στο AFP ο συνταγματάρχης Αμπντελαμίρ Μοχαμεντάουι.
Τα διοικητικά κτίρια της επαρχίας Νινευή βρίσκονται κοντά στη γέφυρα αλ Χουρίγια, όμως «ακόμη δεν έχουμε φτάσει στη γέφυρα, βρισκόμαστε λίγα μέτρα μακριά», εξήγησε ο συνταγματάρχης.
Πέντε γέφυρες περνούν πάνω από τον ποταμό Τίγρη που διαρρέει τη Μοσούλη. Όλες τους έχουν υποστεί ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές του ιρακινού στρατού ή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ή από δολιοφθορές του ΙΚ. Τον Φεβρουάριο οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την τέταρτη γέφυρα, νότια της αλ Χουρίγια.
Οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν από τις 19 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση για την ανακατάληψη των δυτικών συνοικιών της Μοσούλης, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, αφού τον Ιανουάριο εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης.
Η επιχείρηση αυτή έχει καθυστερήσει εξαιτίας κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών.
Οι συγκρούσεις στη δυτική Μοσούλη έχουν ωθήσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε καταυλισμούς προσφύγων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
Στο μεταξύ στη βόρεια Συρία ο αριθμός των εκτοπισμένων εκτιμάται στις 66.000, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). Ολόκληρες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στις οποίες εμπλέκονται οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους ομάδες των Σύρων ανταρτών από τη μία πλευρά και ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας από την άλλη.
Στη Μοσούλη μεγάλος αριθμός αμάχων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων που δημιουργούνται πρόχειρα σε περιοχές της ερήμου που βρίσκεται γύρω από την ιρακινή πόλη.
Στη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις μάχες κινδυνεύουν από τους ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετούν οι τζιχαντιστές.
Ο Ιρακινός υπουργός Εκτοπισμένων και Μετανάστευσης χαρακτήρισε «προφανώς ανεπαρκές» το έργο των ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για την υποδοχή προσφύγων. «Ο ΟΗΕ μιλά πολύ, αλλά οι προσπάθειες που καταβάλλει είναι ανεπαρκείς, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια χρηματικά ποσά», κατήγγειλε ο Τζάσεμ Μοχάμεντ αλ Τζαφ.
Η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «προτεραιότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων» είναι «να διασφαλιστούν έκτακτες δομές επαρκούς χωρητικότητας».
Ο IOM εκτιμά ότι περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Μοσούλη από τα μέσα Οκτωβρίου, όμως πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έκτοτε, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Στη βόρεια Συρία η στρατιωτική κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες με την εμπλοκή πολλών πλευρών.
Η πλειονότητα των 66.000 εκτοπισμένων έχουν φύγει από την αλ Μπαμπ, μια πόλη στην επαρχία του Χαλεπιού την οποία κατέλαβαν στις 23 Φεβρουαρίου οι τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν κάποιες ομάδες των Σύρων ανταρτών.
Στην επαρχία αυτή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, οι οποίοι ζουν κυρίως σε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στη μεθόριο με την Τουρκία.