Θερμό επεισόδιιο με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση  προέκυψε κατά την πρώτη ημέρα των επαφών με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών υπήρξε συνομιλία του Ευ. Βενιζέλου με τον Γκ. Χαρδούβελη στην οποία ζητήθηκε η παρουσία και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι δεν προβλέπεται παρουσία τους εκ του θεσμικού τους ρόλου. Έτσι, η Χ. Τρικούπη δεν απέστειλε εκπροσώπους.

Ωστόσο η παρουσία του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη την Τρίτη στο ΥΠΟΙΚ προκάλεσε αντιδράσεις. Η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία και διαρροή ήταν ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αποτελεί το μάτι και το αυτί του ίδιου του πρωθυπουργού στον κρίσιμο κύκλο επαφών με την τρόικα που μόλις άρχισε.

Η συμμετοχή του Χρ. Λαζαρίδη στην διαπραγματευτική ομάδα (παράλληλα με αυτή του κ. Παπασταύρου) φέρεται να ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ. Παπασταύρου και Λαζαρίδης καθώς και οι Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης αποχώρησαν μετά τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να επικοινώνησε με τη Χαριλάου Τρικούπη γνωστοποιώντας την παρουσία του κ. Λαζαρίδη στη συνάντηση.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένος και ενοχλημένος από τις διάφορες κατά καιρούς διαρροές στα ΜΜΕ που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί να εκπέμψει.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι η πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βγαίνει μόνο από αυτόν αφήνοντας αιχμές για το Μέγαρο Μαξίμου.  Όμως πριν καλά – καλά στείλει το μήνυμα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έδωσε το παρών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και  Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για Πέμπτη και Παρασκευή προγραμματίζονται ραντεβού με τον Γ. Βρούτση.

 

Σχόλια