Η 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών έρχεται να υπενθυμίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, που έχει πάρει οξύτατες διαστάσεις με βάση πρόσφατες εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, αφού 1 στις 3 Ελληνίδες έχει υπάρξει θύμα κακοποίησης.

Η βία κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές, σωματική, ψυχολογική και λεκτική, συνιστά την ακραία έκφραση κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα, ανεξάρτητα από μορφωτικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο που ορίζει τις μορφές που λαμβάνει η βία κατά των γυναικών και εισάγει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και πρόληψή της, καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας των θυτών και την προστασία των θυμάτων.

Αν και η χώρα μας είναι από τις πρώτες που την υπέγραψε, αρνείται πεισματικά και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις να τη φέρει προς επικύρωση, ώστε να ανοίξει το δρόμο για να τεθεί σε νομοθετική ισχύ. Η άμεση επικύρωση της από τη Βουλή, έστω και καθυστερημένα, καθίσταται αδήριτη ειδικά μετά τα αποτελέσματα – κόλαφος που είχαν δημοσιοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο τέλος του 2013, αναφορικά με τη ραγδαία και δραματική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών, της τάξης του 47%, κατά τα χρόνια της κρίσης. Αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι, το δίκτυο υφιστάμενων δομών πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας, δεν είναι αρκετό να ανασχέσει τη ραγδαία αύξησή τους κατά τα τελευταία χρόνια, αν δεν υπάρξει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

 

*Η Μαρία Γιαννακάκη είναι Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Ευρωπαίων βουλευτών κατά της βίας στις γυναίκες και μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Μειονοτήτων και κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Σχόλια