Στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για την πολιτική και το μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφέρθηκε η Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού για την εφημερίδα Free Sunday.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γιαννακάκη

____________

-Ποια είναι η αποτίμησή σας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

Μέσα στους 3 πρώτους μήνες ζωής της νέας κυβέρνησης, πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά πως το φλέγον για τη χώρα θέμα, αυτό της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, πολιτικοποιήθηκε. Ξέφυγε από τη στενή οικονομική διάσταση και μπήκε σε πλαίσιο πολιτικού πλέον διαλόγου. Η συμφωνία, που επετεύχθη την 20η Φεβρουαρίου, πρέπει πλέον να εφαρμοστεί, με την κυβέρνηση να τηρήσει την ορθή στάση άρνησης περαιτέρω μειώσεως μισθών και συντάξεων. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω πως η Δημοκρατική Αριστερά, και ως κυβερνητικός εταίρος τότε, δεν είχε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο του 2012 ακριβώς λόγω των εργασιακών. Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση παραμένει αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να προχωρήσουν συγκροτημένα οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

-Κάπως έτσι φανταζόσασταν την «πρώτη φορά Αριστερά» πριν από τις εκλογές;

Tο αριστερό αποτύπωμα του «πρώτη φορά Αριστερά» δεν καταγράφεται μέχρι στιγμής, ακόμη και σε μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν καμιά δημοσιονομική συνέπεια και που όφειλαν να είναι σήμα κατατεθέν μια αριστερής κυβέρνησης. Πέραν της ορθής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, βλέπουμε Προτάσεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες είναι εκτός της λογικής μιας αριστερής διακυβέρνησης. Δε βλέπουμε ούτε ένα βήμα προς την αρχή του διαλόγου περί διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, το οποίο αποτελεί σταθερή θέση της Αριστεράς. Γίναμε μάρτυρες φαιδρών και εθνικολαϊκιστικών εκδηλώσεων, όπως γεύματα στο Άλσος στρατού, στρατιωτικές παρελάσεις με λαϊκά χάπενινγκς και υποδοχές λειψάνων αγίων με τιμές αρχηγού κράτους και περιφορά τους σε δημόσια νοσοκομεία. Θεωρώ πως η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν έχει καμιά σχέση με τα παραπάνω, και κυρίως εν γένει ακυρώνεται όταν κυβερνητικός εταίρος είναι ένα κόμμα με ακροδεξιές και μισαλλόδοξες θέσεις όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

-Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ;

Είναι επιτακτική η ανάγκη καθορισμού του πολιτικού στίγματος και οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος. Είναι πολύ σημαντικό η Δημοκρατική Αριστερά να κάνει σαφές προς την κοινωνία, για ποιο σχέδιο δουλεύει.
Να αναδείξουμε πως είμαστε η Αριστερά του 21ου αιώνα, με ιδεολογική σαφήνεια και ενότητα, με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για μια Ευρώπη όπως πρώτη η Ανανεωτική Αριστερά οραματίστηκε, με συνεργασία των αριστερών, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλων προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων, μακριά από κρατικίστικες τάσεις και ιδεοληπτικές προσεγγίσεις. Με αυτές τις σκέψεις και ως ιδρυτικό μέλος του κόμματος, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στα όργανα.

-Πώς μπορεί να αλλάξει η καταδίκη του κόμματός σας από την κοινωνία;

Η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να κάνει σαφές το πολιτικό της στίγμα. Η αποδοκιμασία της κοινωνίας προς τη Δημοκρατική Αριστερά επήλθε ακριβώς λόγω του ότι κλείναμε το μάτι μια δεξιά και μια αριστερά, δώσαμε την εντύπωση πως πατούσαμε σε δυο βάρκες. Η αλλαγή της στάσης του κόσμου μπορεί να προέλθει από μια σαφή ιδεολογική ενότητα και την οριστική αποσαφήνιση του πολιτικού σχεδίου για το οποίο το κόμμα εργάζεται, προκειμένου να είναι χρήσιμο στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

-Δεν είναι λογικό να παύει να υπάρχει ένα κόμμα που εξαϋλώθηκε στις εκλογές;

Βρίσκομαι πολύ κοντά σε αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης ότι η ιστορικότητα και οι ιδέες του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς είναι χρήσιμες στην κοινωνία και ότι ηττήθηκε το κόμμα, όχι οι ιδέες μας. Προφανώς, για να εξακολουθεί να υφίσταται ένα κόμμα, οφείλει να εισπράττει κοινωνική ανταπόκριση, να έχει κοινωνικές αναφορές, ειδάλλως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κλαμπ προβληματισμού. Θεωρώ πως η Δημοκρατική Αριστερά και οι ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς που ιστορικά μεταφέρει είναι χρήσιμες όσο ποτέ στην ελληνική κοινωνία. Γι΄ αυτό άλλωστε και είμαστε ακόμη εδώ, θεωρούμε ότι αξίζει να συνεχίσουμε.

-Κάποιοι πιστεύουν ότι θέλετε να γίνετε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι;

Η Δημοκρατική Αριστερά θα εργαστεί στην κατεύθυνση της έκφρασης των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς. Είμαστε απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού, των συντεχνιακών επιδιώξεων. Προσβλέπουμε σε μια μακρόπνοη αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση, για την οποία, φέροντας σαφώς και ατόφιο το πολιτικό μας στίγμα, θα συνομιλήσουμε με τους όμορους χώρους. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οι συνεργασίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό.
Συνεπώς το ερώτημά σας, ειδικά όπως το διατυπώνετε, δε μας αφορά. Οι εκλογικές συμμαχίες, αν και εφόσον υπάρξουν, θα έρθουν σε μελλοντικό χρόνο και με αταλάντευτη βάση το σαφές πολιτικό μας σχέδιο, το οποίο θα προκύψει μέσα από τα συλλογικά μας όργανα.

-Κατά τη γνώμη σας ποια λάθη πλήρωσε η ΔΗΜΑΡ;

Παρά τη μικρή εκλογική μας επιρροή, εργαστήκαμε καταθέτοντας προτάσεις ρεαλιστικές, προοδευτικές και αναλάβαμε πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν ήταν πάντοτε δημοφιλείς και δεν τις κάναμε γνωστές στον κόσμο, όπως οφείλαμε. Είναι αναμφισβήτητο πως η Δημοκρατική Αριστερά πλήρωσε την απώλεια του πολιτικού της στίγματος, καθώς ξεφύγαμε από αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, ταλανιστήκαμε από ετεροπροσδιορισμούς και εσωκομματική ιδεολογική ανομοιογένεια. Όπως προανέφερα, δώσαμε την εντύπωση πως κοιτάμε και δεξιά και αριστερά, και μοιραία αυτό σε οδηγεί να στερείσαι σαφούς πολιτικού στίγματος.

-Σε τι βαθμό βαραίνουν οι ευθύνες τον Φ. Κουβέλη;

Όλοι στο κόμμα φέρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ο Πρόεδρος, η ηγετική ομάδα, τα μέλη της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας, μέρος της οποίας ήμουν κι εγώ. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στις απόψεις και την κριτική που ανέπτυξε ο καθένας από εμάς στα συλλογικά μας όργανα, σε όλη την πορεία μας μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε μετά τις εκλογές πως δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος και πως θα παραμείνει ενεργός στο κόμμα ως εγγυητής της ενότητάς του, ώστε να το οδηγήσει συγκροτημένα στο Συνέδριό, το οποίο θα διεξαχθεί 5 – 7 Ιουνίου.

Σχόλια