Σημαντικό κομμάτι της «λίστας Βαρουφάκη» αποτελεί εκείνο που αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Η κατάρτιση νέου μισθολογίου χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της κατανομής των πόρων, καθώς και η αναθεώρηση δαπανών που αφορούν σε μη μισθολογικά επιδόματα, είναι οι κύριες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη λίστα που εστάλη στο Eurogroup.

Για το «καυτό» θέμα των προσλήψεων και συγκεκριμένα της ανάκλησης των απολύσεων που έγιναν μέσω της διαθεσιμότητας δεν υπάρχει ούτε λέξη στην επιστολή Βαρουφάκη, παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο μέτρο που εξαγγέλθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «δεν κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο να συμπεριληφθεί καθώς οι επαναπροσλήψεις θα καλυφθούν μέσω των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015». «Θα το λύσουμε εσωτερικά», εξηγούν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Μια από τις προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, είναι η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιαρθρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο έτσι ώστε να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Όλο αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη μειωθούν τα κατώτατα όρια των μισθών και χωρίς να αυξηθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Παράλληλα, προβλέπεται ο εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων, ενώ θα γίνει και επανεξέταση των δαπανών κάθε υπουργείου.

Έτερο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, καθώς τα υπουργεία έχουν πλέον μειωθεί σε 13. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των ΟΤΑ, με έλεγχο των προϋπολογιστικών διαδικασιών, αναδιάρθρωση της διοίκησης και ανακατανομή των πόρων.

Παράλληλα, στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, η κινητικότητα, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας.

 

Σχόλια