Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» είπε ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση.

 «Ευχαριστούμε τους φίλους και αδελφούς σε όλο τον κόσμο που όπως πριν από τον πόλεμο της απελευθέρωσης στήριξαν τον αγώνα απελευθέρωσης της Τουρκίας» είπε και επιτέθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης.

 «Έχασαν αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους», είπε αναφερόμενος στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αντιπολίτευση που δεν θα καλλιεργεί την πόλωση».

 «Αυτή η χώρα είδε τους προδότες που έβαλαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του κράτους και της χώρας και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθήσουν ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών», είπε αναφερόμενος στο τάγμα του Γκιουλέν.

 Και συνέχισε: «Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στην Πενσιλβάνια και στις προεκτάσεις της εντός της χώρας».

 Σύμφωνα με τον ίδιο «το μήνυμα που έδωσε το έθνος μας μέσα από την κάλπη στη χώρα και τον κόσμο ήταν το είμαστε εδώ».

 Τα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία που στοίχησαν τη ζωή σε οχτώ ανθρώπους μετά από σφοδρές συγκρούσεις ψηφοφόρων.

Μεγάλα προβλήματα ως προς τη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί στην Τουρκία το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και το ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες.

Το μεν «Αναντολού» στις 10 το βράδυ εμφάνιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να έχει συγκεντρώσει συγκεντρωτικά ποσοστό 47,9%, το δεύτερο πρακτορείο έδινε το ποσοστό 44,2%.

Ακόμη πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

 Το πρακτορείο «Ανατολή» εμφανίζει τον υποψήφιο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος περίπου στο 50% και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο 38%.

Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που εμφανίζουν τους δύο υποψηφίους να έχουν μεταξύ τους πολύ μικρή διαφορά.

Στην Αγκυρα, ενώ εμφανιζόταν προπορευόμενος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς κατήγγειλε τη «δημιουργία εντυπώσεων με λανθασμένα στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 50%.

Είναι βέβαιον ότι αντιπροσωπευτική εικόνα τόσο για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όσο και για αυτά της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας θα διαμορφωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη, τη Σμύρνη είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι κερδίζει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, όπως αναμενόταν.

 

Σχόλια