Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους στην Κω. Από το πρωί διεξάγονται έρευνες από σκάφος του λιμενικού σώματος και ελικόπτερο super puma, για τον εντοπισμό 8 αγνοούμενων προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λέμβος στην οποία επέβαιναν συνολικά 13 άτομα ανετράπη υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Πέντε άτομα κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στη στεριά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σκάφος επέβαιναν μικρά παιδιά.

Εφιαλτικές συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη

Στο μεταξύ τους 44.532 έφτασαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα. Στα νησιά βρίσκονται 9.264 Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το τελευταίο 24ωρο βρέχει ασταμάτητα με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Μέσα στο καμπ της Ειδομένης βρίσκονται 12.000 άνθρωποι ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος, στις σκηνές που έχουν στηθεί στα γύρω χωράφια.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται και με τη διανομή φυλλαδίων να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλους οργανωμένους χώρους μακριά από τα λασπόνερα της Ειδομένης, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Μόνο στην Αττική το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 10.000 πρόσφυγες σε διάφορους χώρους φιλοξενίας.

Περίπου 3.095 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ εντός της ημέρας 20 πούλμαν αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 ανθρώπους για να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε σκηνές ενώ και σήμερα εθελοντικές οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός διένειμε ξηρά τροφή. Όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό σώμα, σήμερα δεν πρόκειται να καταπλεύσουν πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου ο αριθμός των εγκλωβισμένων έφτασε στους 8.281. Συνολικά την Κυριακή στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν περίπου 1.000 περισσότεροι από χθες (7.212 ήταν χθες) πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο στα νησιά βγήκαν 2.632 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη Λέσβο.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Κυριακή στις 9.00 το πρωί ήταν 5.310. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 1.370.

Στη Χίο χθες και μέχρι τις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 974 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.561 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 288 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 410 άτομα.

Σχόλια