Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ελλείψει χρόνου Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να βρουν μεθόδους να  ανοίξουν τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, κατ’ αρχάς με την επιστροφή της τρόικας, η οποία εγείρει νέες αξιώσεις και εν συνέχεια με τη διαβούλευση για την προληπτική γραμμή πίστωσης και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν σήμερα νέα συνάντηση στο Μαξίμου. Μετά το πέρας της, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε μήνυμα στήριξης στο πρόσωπο του Γκίκα Χαρδούβελη, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών.

Βενιζέλος: Δύσκολη η διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, είπε. «Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες.

Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό των Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και πρόσθεσε ότι αυτός δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Η τρόικα και το τελεσίγραφο της

Προσώρας δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν όλο και πιο πιεστικά αιτήματα- όπως μεταξύ άλλων το τελεσίγραφο των 48 ωρών (με κατάληξη την Τετάρτη) προς την κυβέρνηση, να διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος, το περιβόητο review, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της τελευταίας δόσης από την ευρωζώνη και για τη συζήτηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Η τρόικα «βλέπει» δημοσιονομικό κενό για το 2015 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ ζητεί αναθεώρηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία και γνωρίζει ότι σε περίπτωση που ενδώσει στο θέμα των 100 δόσεων, αλλάζοντας εκ νέου τη ρύθμιση, το επικοινωνιακό πλήγμα που θα δεχθεί δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, ως εκ τούτου εξετάζονται σενάρια ακόμα και για απομάκρυνση Χαρδούβελη, χρεώνοντας του σειρά λαθών.

Ο Γκίκας στο στόχαστρο

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, επιχείρησε να στείλει σαφή μηνύματα κατά τη συνάντηση του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Αφού συνέστησε ψυχραιμία για την κρίσιμη διαπραγμάτευση, είπε ότι ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο.

«Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Θα πρέπει να βρεθεί και θα βρεθεί λύση αλλά χρειάζεται ψυχραιμία γιατί το παν σε μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι ψύχραιμος», τόνισε.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τούς πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές και θα προλάβουμε».

Κόντρες εντός κυβέρνησης

Η ψυχραιμία πάντως της κυβέρνησης όλο και εξαντλείται καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Τα τεντωμένα νεύρα προκαλούν πολλές  ενδοκυβερνητικές τριβές, κυρίως ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική είναι η διαμάχη που προέκυψε την Τρίτη μετά από δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Χ. Τρικούπη. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πράσινος Δημήτρης Καρύδης, επιτέθηκε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε επιρρίψει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης που αναμένει η αγορά. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Σχόλια