Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει σε συνέντευξή του στην FAZ ότι δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως διευκρινίζει, δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

«Ο ESM να μεταβληθεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει σταδιακά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Νομίζω πως θα ήταν λογικό το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσο- μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η «τρόικα» των δανειστών θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται ολοένα και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε, τονίζοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί.

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Σχόλια