Η συμφωνία στο Εurogroup για την άμεση τεχνική αξιολόγηση του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Η συμφωνία προβλέπει την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών, με τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και όταν κρίνεται αναγκαίο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στόχος είναι η αξιολόγηση του πρώτου πακέτου των μεταρρυθμίσεων να ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι κανονικά η διαδικασία προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς πλήρη υλοποίηση του πακέτου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές επί του περιεχόμενου του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και αρχίσει η υλοποίησή τους, τότε μπορούν να δοθούν τα χρήματα σε δύο δόσεις, κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Αν έχει η Ελλάδα χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος να βιαστεί, κατέληξε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ισορροπημένη τη συμφωνία στο Εurogroup, γιατί όπως είπε επιτρέπει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές. Ο γάλλος επίτροπος τόνισε την ανάγκη υλοποίησης, μέσα από νομοθετικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις, του καταλόγου των έξι πρώτων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

*πηγή: Deutsche Welle

 

Σχόλια