«Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Ο πατέρας μου έσωσε Τουρκοκύπριους από φανατικούς Ελληνοκύπριους το 1974» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Προέρχομαι από ένα χωριό όπου ζούσαν μαζί Έλληνες και Τούρκοι. Η οικογένειά μου είχε αδελφικές σχέσεις με Τουρκοκύπριους, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ. Ως Κύπριος πολίτης, ως Κύπριος πολιτικός θέλω την επανένωση της πατρίδας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος συνέκρινε το όραμά του με εκείνο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

«Όραμά μου είναι μία χώρα όπου τα παιδιά και τα εγγόνια μου δεν θα αξιολογούνται βάσει της εθνικής καταγωγής τους και της θρησκείας τους,  αλλά βάσει των άρχων και του χαρακτήρα τους», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημείωσε ακόμη πως «ούτε θέλει να σκέφτεται» το σενάριο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι έχει «θετική εντύπωση» για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση σχετικά με την μη αποδοχή από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς  Έρογλου προηγούμενης συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό, μετά την επανένωση του νησιού, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το έγγραφο του ΟΗΕ σχετικά με τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία μετά το 2008. Αντίθετα, δεν είναι έξυπνο και ωφέλιμο να αγνοήσουμε τα θετικά στοιχεία, απόψεις και μέτρα, που συμφωνήθηκαν και από τις δύο πλευρές και έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 40 χρόνια».

Σχόλια