Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να πράξει σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εθνική συνεννόηση, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν την βουλή, διευκρινίζει τις προθέσεις του, δηλώνοντας:

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά συνιστά μια έκκληση προς τα δύο κόμματα τη Ν.Δ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξευρεθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος  σε δύο κορυφαία θεσμικά ζητήματα όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υλοποίηση κάτι τέτοιου, προϋποθέτει την απαραίτητη συμφωνία των δύο κομμάτων.

Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και από τα δύο κόμματα και δηλώνω με σαφήνεια ότι αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, δεσμεύομαι απολύτως από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και δεν  πρόκειται να ψηφίσω για  Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η πρόταση που κατατέθηκε νωρίτερα στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητάει να υπάρξει εθνική συνεννόηση ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή με σαφές, ταυτόχρονα, χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.

Το κείμενο υπογράφεται από 8 συνολικά βουλευτές. Τους Ανεξάρτητους: κ. Αηδόνης, Λυκούδης, Οικονόμου, Τατσόπουλος και Ψαριανός και από τρείς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τους κ. Τσούκαλης, Ψύρρας και την κ. Φούντα.

Μιλώντας επί της πρότασης ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας έκανε λόγω για μία «πρόταση – έκκληση» για στοιχειώδη συνεννόηση η οποία απευθύνεται σε όλα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγάλα και εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστεί.

Δείτε το κείμενο – πρόταση συναίνεσης που κατατέθηκε στην Βουλή

 

 

Σχόλια