Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την “Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος” που αφορά στις λαϊκές αγορές και τη λειτουργία τους, γιατί σειρά ουσιαστικών προτάσεων που κατέθεσε δεν έγιναν αποδεκτές. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος συνεχίζει με τα εξής:

«Κατά τη συζήτηση του ν/σ οι αγορητές μας επισημαίνουν ότι είναι άμεση ανάγκη να αποκτήσει η χώρα έναν νόμο πλαίσιο για την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, στον οποίο να εντάσσονται και οι λαϊκές αγορές, το στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο αλλά και οι νέες μορφές εμπορίου που εν τω μεταξύ δημιουργούνται (e-εμπόριο, κλπ).

Οι αναλυτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ για επί μέρους ζητήματα που περιλάμβανε το ν/σ ήταν οι εξής:

1. Η κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές μπορεί να αντικατασταθεί με ένα μεικτό σύστημα: κλήρωση παρουσία δικαστικού, ή απόδοση της θέσης με συγκεκριμένα κριτήρια. Δηλαδή εάν συγκεκριμένη θέση ζητούν περισσότεροι ή γίνεται κλήρωση ή με βάση κριτήρια την παίρνει εκείνος που διαθέτει τα περισσότερα.

2. Ο διαχωρισμός παραγωγών-επαγγελματιών είναι μέτρο που δεν προσφέρει όφελος (άλλωστε η σήμανση ισχύει) ούτε βελτιώνει τον ανταγωνισμό. Οι μόνοι έμποροι που δεν έχουν παραγωγούς ως ανταγωνιστές είναι όσοι πωλούν μπανάνες και ανανάδες. Όσο για τον χωροταξικό διαχωρισμό εντός των ορίων της λαϊκής θα μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα με το να τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο ή να τοποθετούνται απέναντι στον ίδιο διάδρομο.

3. Πρέπει να δεσμευτούν οι Δήμοι ώστε οι θέσεις και ο αριθμός των πάγκων να παραμείνουν σταθεροί για τρία χρόνια, εκτός και βρεθεί συναινετική λύση ανάμεσα στον δήμο και τους εργαζόμενους στη λαϊκή.

4. Η τριμελής επιτροπή αδειοδοτήσεων πρέπει να ανήκει στον Δήμο, κι όχι στην Περιφέρεια, και να είναι σαφή τα κριτήρια, ώστε να διασφαλίζονται διαφανείς αντικειμενικές διαδικασίες. Δεν θα πρέπει η έκδοση αδειών να παραμείνει μια ακόμη ψηφίδα στο πελατειακό «αλισβερίσι».

5. Να τεθεί νέο ωράριο λειτουργίας των λαϊκών (για παράδειγμα από τις 10  το πρωί έως τις 4 το απόγευμα), ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

6. Ο παραγωγός και ο επαγγελματίας πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους και σε άλλες λαϊκές, με ορισμό χιλιομετρικής απόστασης π.χ. 250 ή 300 χιλιόμετρα από την έδρα, εκτός νησιών και Κρήτης φυσικά.

Όσον αφορά πρόστιμα και ποινές βεβαίως να ακολουθήσουν τον ισχύοντα Ν.4147/2013 αλλά με την εξής διευκρίνιση: το πρόστιμο να τίθεται επί της “παράνομης” ποσότητας και του είδους, κι όχι επί του συνόλου.

7. Η ημέρα που θα γίνεται η λαϊκή σε κάθε δήμο πρέπει να καθορίζεται από την περιφέρεια σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς στις λαϊκές, για να υπάρχει συντονισμός και να μην αποκλείονται παραγωγοί και εργαζόμενοι ακόμα και στην ίδια την αντιπεριφέρεια.»

 

Σχόλια