Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσε αναφορά προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το Δελτίο Τύπου των ιατρών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αιγίου, μελών της τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑ, σχετικά με τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αιγίου λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και σε ιατρικό υλικό. Εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου, καθώς και για τις ενδεχόμενες επικίνδυνες συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς της Ανατολικής Αιγιαλείας.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των ιατρών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αιγίου, μελών της τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑ:

«Αίγιο: “Πεθαίνει″ το Νοσοκομείο-Ανοιχτή επιστολή καταγγελίας των γιατρών του

Τους τελευταίους μήνες η λεγόμενη κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Γ. Ν. Αιγίου και ειδικά της εφημέρευσής του. Να αναφέρουμε δε ότι το Νοσοκομείο μας εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο. Η δυσλειτουργία που προκαλείται οφείλεται σε συγκεκριμένα δυσεπίλυτα προβλήματα:

1. Το Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργούν πλημμελώς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές βάρδιες τεχνολόγων μέσα στην εβδομάδα μένουν ακάλυπτες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες και μικροβιολογικές εξετάσεις. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι κλινικοί γιατροί (Παθολόγοι, Χειρουργοί, Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί) να μην μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους διαγνωστικά και θεραπευτικά.

2. Τελευταία προστέθηκαν στα παραπάνω προβλήματα και η έλλειψη ορθοπεδικών υλικών με αποτέλεσμα αναβολή έκτακτων και προγραμματισμένων χειρουργείων και ένταση μεταξύ ασθενών, γιατρών και Διοίκησης. Η έλλειψη οφείλεται στο ότι το Υπουργείο ορίζει συγκεκριμένο ποσό για τα ορθοπεδικά χειρουργεία και η Ορθοπεδική Κλινική το ξεπέρασε λόγω μεγάλης προσέλευσης ασθενών για χειρουργική επέμβαση.

3. Το Αναισθησιολογικό τμήμα μέχρι τον Ιανουάριο είχε στη δύναμη του τέσσερεις ειδικευμένους Αναισθησιολόγους και σε μερικές ημέρες θα διαθέτει μόνο δυο γιατρούς. Είναι αδύνατον δυο Αναισθησιολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου (1.200 περίπου χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο, κάλυψη της εφημερίας του Νοσοκομείου 30 ημέρες το μήνα) με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται σωστά ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση όπως καρδιακή ανακοπή, τραυματίες κ.α.

Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου Αιγίου που επί τόσα χρόνια αντιμετωπίζουμε με ήθος και συνέπεια τους συμπολίτες μας, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε επικίνδυνα τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μας παρέχει ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην παροχή των υπηρεσιών μας προς τους ασθενείς που μας εμπιστεύονται. Λυπούμαστε που η πολιτεία (Διοίκηση Νοσοκομείου, 6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας, όπως την ορίζουν και τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος (Επιστημονικό Συμβούλιο και Ιατρική Υπηρεσία)».

 

Σχόλια