«Ελλάδα: Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, επισκόπησης του γερμανικού Τύπου, στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle. Ειδικότερα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων δημοσίευμα της Welt που φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ».
Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν στη θανάσιμη ζώνη. Η πρόωρη εκλογή Προέδρου στην Αθήνα τρομάζει τις αγορές. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου».
Η εφημερίδα εκτιμά σε σχετικό της σχόλιο ότι «οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας», σχολιάζοντας ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. «Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει».
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «το δράμα με επίκεντρο την Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ευρωκρίση ζει. Η ωραία ιστορία των Μέρκελ και Σία περί νέας σταθερότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε ένα παραμύθι».
Ο αρθογράφος υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει τώρα να πάρουν αποφάσεις:
«Είτε θα κρατήσουν τη χώρα -παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα τεχνάσματα στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση με νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και ένα νέο κούρεμα τεχνητά στην επιφάνεια, είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο. (σ.σ. Σε αυτή την περίπτωση) η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Φυσικά θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν και στη συνέχεια τη χώρα με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μία καλή επένδυση».
«Η Ελλάδα στέκει ενώπιον μίας πολιτικής αναμέτρησης δυνάμεων– Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», επιγράφει σημερινό της σχόλιο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο αρθογράφος συνιστά στους «κυνηγούς ευκαιριών» να αποφεύγουν τις ελληνικές αγορές, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι σε αυτές είναι πολύ μεγάλοι μετά την ανακοίνωση για πρόωρη εκλογή Προέδρου στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασαφής».
Ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ποντάρει τα πάντα σε ένα χαρτί», καθώς ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του υποψηφίου Σταύρου Δήμα θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τρομάζει τους επενδυτές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Telegraph: «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον».
Αυτός είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος της Telegraph η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.
Ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή υποστηρίζει ότι η Οικονομική Νομισματική Ένωση ήταν από τη «γέννησή» της καταδικασμένη να αποτύχει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ευρωπαϊκή ελίτ» αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για αυτό και σήμερα, η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή».
Όπως αναφέρει, το «πείραμά» τους έφερε την ύφεση σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και σημειώνει ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό… στο χειρότερο.
Σύμφωνα με τον Όμπορν, η ιταλική οικονομία είναι «ετοιμοθάνατη», η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν σε βαθμό… ανησυχητικό.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 30%, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν μπορεί να βρει δουλειά, λόγω της κρίσης. Τέλος, τονίζει, πως στην Ισπανία η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%.
«Μιλάμε για εκατομμύρια κατεστραμμένες ζωές και όνειρα», γράφει ο Όμπορν, αναφέροντας ακόμη πως νέα πολιτικά κόμματα έχουν βγει στην επιφάνεια, από την άκρα Αριστερά έως την ακροδεξιά.
Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα, η πιο «θανάσιμη» και πρόσφατη απειλή για το ευρώ είναι η «ανάσταση» του θρίλερ του ελληνικού χρέους.
Όπως εξηγεί, η χώρα είναι «ακυβέρνητη», ενώ υπογραμμίζει πως την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στην χώρα και προκάλεσε «την μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου των τελευταίων 27 χρόνων».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι πλέον, η πολιτική δομή στη ΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να «χωρέσει» στην οικονομική πραγματικότητα, ή το αντίστροφο.
«Μην ξεχνάτε ότι το ενιαίο νόμισμα θα λειτουργήσει σωστά μόνο με μια ενιαία οικονομική πολιτική, ένα ενιαίο ταμείο, ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης και δαπανών, ένα ενιαίο εθνικό κοινοβούλιο και ενιαία πολιτική ταυτότητα», αναφέρει, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, η «ανίκανη» ηγεσία της Ευρώπης, προσπαθούσε να αποφύγει αυτό το «αναπόφευκτο αποτέλεσμα» το οποίο, όπως τονίζει, η επικείμενη οικονομική καταστροφή θα την αναγκάσει να αντιμετωπίσει.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως θα είναι μια τρομαχτική πραγματικότητα για εκατομμύρια οικογένειες στην Ευρώπη, αλλά όπως υποστηρίζει, δυο θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα προκύψουν από τη νέα κοινωνική κατάσταση: Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν την «παραφροσύνη» του ευρώ!
Όπως αναφέρει, η κατάσταση θα… σταθεροποιηθεί στο κέντρο, σημειώνοντας πως η Γαλλία, το Βέλγιο και μερικά ακόμη κράτη-μέλη θα καταλάβουν τώρα το «όνειρο» του Ζαν Μονέ, το οποίο έχει τη Γερμανία στο κέντρο του.
Ο Όμπορν καταλήγει αναφέροντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός» πρωθυπουργός καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών!