Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας για την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Ερωτηθείσα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Tσίπρας: Είμαι πολύ αισιόδοξος
«Είμαστε κοντύτερα (σ.σ. στην ενδιάμεση συμφωνία) από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group.

Επίσης, το ό,τι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».

Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: «Είμαστε κοντύτερα από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Ολάντ: Περιμένουμε αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

Στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Στόχος συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου

Κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει μετά σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας να επιταχυνθούν οι συζητήσεις στο λεγόμενο Brussels Group, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και να ακολουθήσει την Πέμπτη 30 Απριλίου νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση μέρους των διαθεσίμων του ελληνικού προγράμματος.

Σχόλια