Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αιφνιδίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να συζητήσει με την Ευρωπαική Επιτροπή, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους θεσμούς νεότερες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2019 – 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις.

Ενδεχομένως τον κ. Τσακαλώτο να συνοδεύουν και άλλοι υπουργοί που έχουν εκκρεμή θέματα με την αξιολόγηση.

Το ραντεβού της Τρίτης επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές.

Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πέμπτη, ώστε στο Eurogroup που θα συνεδριάζει την Παρασκευή 7 Απριλίου στη Μάλτα να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να συμφωνηθούν και τα τελικά κείμενα.

Κατά τις πληροφορίες το ταξίδι αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαικής Επιτροπής για «ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Τη Δευτέρα κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί πρέπει να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο προσθέτοντας με έμφαση ότι σήμερα είναι 3 Απριλίου (!).

Η αυστηρή αυτή παρέμβαση έχει άμεση σχέση με το ορόσημο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην απάντησή του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Μαρτίου, όταν καλούσε τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Σχόλια