Στο εδώλιο οδηγείται ο Ντομινίκ Στρος-Καν, κατηγορούμενος για μαστροπεία και συμμετοχή σε «δίκτυο πορνείας» που δραστηριοποιείτο σε ξενοδοχεία.

Ο Στρος-Καν είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για μαστροπεία που σχετίζονται με την υπόθεση που είναι γνωστή ως «υπόθεση Κάρλτον», από το όνομα του ξενοδοχείου όπου διαδραματίστηκαν τα σεξουαλικά όργια με ιερόδουλες, στα οποία ο Στρος Καν έχει παραδεχτεί ότι συμμετείχε, χωρίς όμως να γνωρίζει, όπως λέει, ότι κάποιες από τις γυναίκες ήταν εκεί επί πληρωμή.

Κατηγορίες «μαστροπείας στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας» αντιμετωπίζουν ακόμα 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο ιδιοκτήτης μίας αλυσίδας οίκων ανοχής, γνωστός ως «Ντόντο ο Μαστροπός», και δύο διευθυντές δύο πολυτελών ξενοδοχείων.

Στο κατηγορητήριο 240 σελίδων, η εισαγγελική αρχή ισχυρίζεται πως ο κατηγορούμενος συμμετείχε και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε οργανώσει ο ίδιος πάρτι σε Βέλγιο, Γαλλία και ΗΠΑ, στα οποία ιερόδουλες πληρώνονταν για να κάνουν σεξ με τους καλεσμένους, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου.

Οι δικηγόροι του έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες λέγοντας πως ο πελάτης ουδέποτε έκρυψε την προτίμησή του για πάρτι ανταλλαγής συντρόφων, δεν ήξερε, όμως, ότι οι γυναίκες που ήταν παρούσες σε αυτά τα πάρτι ήταν ιερόδουλες και, φυσικά, ουδέποτε είχε αναλάβει κάποιο οργανωτικό ρόλο. Αντιθέτως επισημαίνουν πως η όλη υπόθεση τείνει να «δαιμονοποιήσει τη σεξουαλική ελευθερία».

Εάν ο Στρος-Καν κριθεί ένοχος, βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με δέκα χρόνια φυλάκιση και επιβολή υψηλού προστίμου.

Η δίκη ξεκινά τη Δευτέρα και αναμένεται να κρατήσει τρεις εβδομάδες. Ο ίδιος ο Στρος-Καν δεν αναμένεται να καταθέσει πριν τις 10 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι πάντως η πρώτη νομική περιπέτεια τέτοιου είδους για τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ: Η πορεία του είχε ουσιαστικά καταστραφεί όταν ξέσπασε η υπόθεση της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, η οποία έληξε με συμβιβασμό

 

Σχόλια