Έκκληση για τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίο του Άρεως απευθύνουν οργανώσεις αρωγής και πρωτοβουλίες πολιτών. Τρόφιμα, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό, ρούχα και άλλες προσφορές συγκεντρώνει επίσης το Στέκι Μεταναστών, στην Τσαμαδού 13& & 15. «Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι άθλιες, χωρίς πόσιμο νερό και φαγητό» αναφέρουν.

Σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται πως «τις τελευταίες ημέρες στο Πεδίο του ‘Αρεως, που ανήκει στην αρμοδιότητά μας, αλλά σε και άλλους μικρότερους ή μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της πόλης, βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο μετακινούμενες ομάδες προσφύγων που διέρχονται από την Αθήνα με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Το δεδομένο αυτό, αφενός καταδεικνύει τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες εισόδου στην Ε.Ε., και αφετέρου τις χρόνιες αδυναμίες ενός κρατικού μηχανισμού που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, το δήμο Αθηναίων και ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται τα άμεσα προβλήματα των προσφύγων – ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα υγείας, σίτισης και ενημέρωσης για διαθέσιμες υπηρεσίες.

Από πλευράς του, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων υπογραμμίζει σε δελτίο τύπου, πως «αν και οι ΜΚΟ είναι παρούσες και οι πρωτοβουλίες πολιτών λαμβάνουν ήδη χώρα, οι προσπάθειες αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την υποχρέωση των αρχών να εφαρμόσουν μια σωστή υποδοχή των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, με την κάλυψη των βασικών τους αναγκών».

Σύμφωνα με ομάδες αλληλέγγυων που απεύθυναν κάλεσμα μέσω του FB και ενημέρωσαν πως συγκεντρώνονται προμήθειες στο Στέκι Μεταναστών, στα Εξάρχεια, οι πρόσφυγες είναι στην πλειοψηφία τους οικογένειες με πάνω από ένα παιδί, με τις ηλικίες των ανήλικων να κυμαίνονται μεταξύ των 2-10 χρόνων.

Σχόλια