Σε μια πρώτη αντίδραση σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση στους εταίρους στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι υπεβλήθη και πάλι στους δανειστές σε πιο συνοπτική μορφή το email Χαρδούβελη.

Πηγές του κόμματος μιλούν για παράταση του προηγούμενου Μνημονίου για τους επόμενους τέσσερις μήνες, που τελικά θα οδηγήσει σε Μνημόνιο 3.

Κάνουν δηλαδή μια «γέφυρα» εντός του σχήματος των Μνημονίων όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως σημειώνουν, ετοιμαζόταν να βγει από αυτά.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η συνεδρίαση της οποίας είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των εξελίξεων, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 5 Μαρτίου. Επίσης, η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Αντ. Σαμαράς: Συναντηθήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην έξοδο του μνημονίου, εμείς βγαίναμε κι εκείνοι έμπαιναν με φόρα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως «επιστρέφει τη χώρα πιο πίσω και από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο», ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά και την αποστολή των προτάσεων της χώρας στους εταίρους. Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς τονίζει πως «αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη», ενώ επισημαίνει πως με το email Χαρδούβελη η Ελλάδα έβγαινε από την εποχή των Μνημονίων, ενώ η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές, όπως τονίζει σε κάποια σημεία, για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!

«Το e-mail Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην τρόϊκα (στους «θεσμούς»), για να εγκριθεί! Ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»). Αυτή είναι η αλήθεια» δηλώνει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο.

«Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης», για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο! «Συναντηθήκαμε» τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην? έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα» δηλώνει.

ΠΑΣΟΚ: Απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό τρόπο

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο.

«Όσοι λιθοβολούσαν το λεγόμενο μέιλ Χαρδούβελη, οφείλουν τώρα να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη προς την τρόικα που τώρα λέγεται «οι θεσμοί» αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι το μέιλ Βαρουφάκη υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ:

«στο ζήτημα του ΦΠΑ το μέιλ Χαρδούβελη δεχόταν μόνο ενδεχόμενη επάνοδο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Το μέιλ Βαρουφάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών πχ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κοκ.

»στο ζήτημα των εκατό δόσεων η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση  που οι «θεσμοί» την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις.

»στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και αφήνεται στη κρίση των θεσμών!

»στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού η προηγούμενη κυβέρνηση  υπερασπιζόταν την συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO. Το μέιλ Βαρουφάκη παραπέμπει αόριστα στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

»η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν το 2016/7, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το μέιλ Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται την σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή την λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος!

»η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος με στόχο την άμεση γενίκευση του. Αυτό είναι τώρα το μόνο συγκεκριμένο και σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει το μέιλ Βαρουφάκη».

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με το μέιλ Βαρουφάκη «έχουμε γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής, ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αποδοχή κατ´ ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat».

Και όλα αυτά, όπως λέει, χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανέναν αριθμό, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων και του ρυθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

 

Σχόλια