Σε έναν «ανάποδο» κόσμο αρνητικών επιτοκίων, οι σουηδικές τράπεζες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία ακόμη παράξενη εξέλιξη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι καταθέσεις αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δυσκολεύουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: τις Swedbank, Handelsbanken, SEB και Nordea.

Οι τράπεζες πληρώνουν για την τοποθέτηση χρημάτων στην κεντρική τράπεζα, η οποία έχει υιοθετήσει μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο δε μεταφέρουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους για να μην τους χάσουν. «Οι τράπεζες πραγματικά δε θέλουν άλλες καταθέσεις», ανέφερε ο Karl Morris, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods στο Λονδίνο.

Αφού έπεσαν για λίγο το Μάρτιο, οι καταθέσεις στις σουηδικές τράπεζες σημειώνουν αύξηση κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να καταγράφουν ανάπτυξη 9,4% σε ένα ρεκόρ ύψους 1,48 τρισ. κορωνών (173 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο. Αν και οι καταθέσεις ουσιαστικά δεν αποδίδουν τίποτα, αυτήν την περίοδο αποτελούν καλύτερη επιλογή σε σχέση με την αγορά μετοχών. Ο δείκτης αναφοράς για τις σουηδικές μετοχές έχει βουτήξει πάνω από 20%, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Η αποταμίευση στην τράπεζα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια εναλλακτική της τοποθέτησης σε μετοχές», εξήγησε ο Tor Borg, ανώτατος οικονομολόγος στην SBAB, προσθέτοντας πως «όπως όλοι ξέρουμε, το μηδέν εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το μείον».

Σχόλια