Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στη Μόσχα και στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη χερσόνησο.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τη ρωσική ηγεσία για επιπλέον κυρώσεις, εφόσον δεν προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης και ήδη το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με το μπλοκάρισμα μιας γερμανικής σύμβασης για εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που η Γερμανία είναι έντονα ενοχλημένη με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επιχείρησε να παρομοιάσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη του τείχους και την ενοποίηση της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε  κατάπληξη,  χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύγκριση έναν παραλληλισμό ο οποίος διαστρεβλώνει την Ιστορία.«Η ενοποίηση της Γερμανίας έφερε την ένωση δύο ξεχωριστών κρατών τα οποία αποτελούσαν ένα Έθνος. Η ρωσική επέμβαση αντιθέτως οδηγεί στη διαίρεση της Ουκρανίας »είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα,  ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν μεταβαίνε στη Μόσχα και αύριο Παρασκευή στο Κίεβο, σε μια διπλωματική προσπάθεια να διευθετηθεί το πρόβλημα με ειρηνικά μέσα.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί με το Πουτιν, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με άλλους  αξιωματούχους, ενώ στο Κίεβο θα συναντηθεί με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενγιουκ.

H Ρωσία έβαλε επίσης στην ατζέντα και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «6».

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η νομική διαδικασία που απαιτείται για να γίνει η Κριμαία μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

«Πρακτικά μέτρα λαμβάνονται για την εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης (του λιμανιού της) στην Ομοσπονδία της Ρωσίας. Η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας»

Η Ουκρανική προεδρία, ανακοίνωσε σήμερα, ότι ο διοικητής του ουκρανικού στόλου Σεργκέι Γκαϊντούκ ο οποίος κρατείτο από χθες από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία αφέθηκε ελεύθερος στη διάρκεια της νύχτας καθώς και όλοι οι άλλοι πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σχόλια