Στο …περίμενε άφησε ουσιαστικά το Eurogroup το οικονομικό επιτελείο για το θέμα του χρέους, κατεβάζοντας τουλάχιστον επικοινωνιακά τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης ενόψει και των εκλογών.

Οι εταίροι πέρα απο μια χλιαρή επαναβεβαίωση της υπόσχεσης που είχαν δώσει τον Νοέμβριο του 2012, απέφυγαν οποιαδήποτε δέσμευση, παραπέμποντας τυχόν αποφάσεις για το τέλος του 2014 και βέβαια έπειτα από νέα αξιολόγηση.

Η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 έθετε ως μοναδική προϋπόθεση για την ανάληψη από τους εταίρους μας πρόσθετων πρωτοβουλιών για το χρέος, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος . Ομως απ’ ότι φάνηκε το επίτευγμα αυτό δεν ήταν επαρκές , με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις για το χρέος να συνδέονται πλέον με δύο πρόσθετες παραμέτρους :
α) με τα αποτελέσματα του νέου γύρου αξιολόγησης από την Τρόικα,
β) αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.νέου δανείου.

Τα αποτελέσματα των stress tests μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας. Αν δείξουν μικρές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, οι οποίες θα καλυφθούν με ιδιωτικά κεφάλαια, τότε το λεγόμενο μαξιλαράκι των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.

Επίσης, στο ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχουν τα συνήθη καλά λόγια αλλά και αυστηρές συστάσεις για να μην βγει το προγραμμα εκτός τροχιάς.

Σχόλια