Την ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει συμβιβασμός επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ πρόσθεσε ότι «η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει και τις επόμενες ημέρες ».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκίνησε, λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός τόσο στην απόφαση του ελληνικού λαού όσο και στους ευρωπαϊκούς κανόνες και επισήμανε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη ανεκτή προοπτική πλέον.

Είπε ο κ. Ολάντ: «Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη.

Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης. Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλαίσιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες. Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων.

Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς ».

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε, λέγοντας ότι σε μία Ευρώπη που έχει επιβληθεί ο οικονομικός παραλογισμός, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πρόσθεσε ότι η Γαλλία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Την εκτίμηση ότι έχουν βρεθεί «ανοικτά ώτα» στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το αίτημα να δοθεί ο «απαραίτητος χρόνος και η ανάσα» για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κάλεσε τη Γαλλία να αναλάβει «ξανά» το ρόλο του πρωταγωνιστή για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο στη δήλωσή του για αναζήτηση των αρχών του Διαφωτισμού στη σύγχρονη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ουσιαστικά κάλεσε τη Γαλλία να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή για να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

Διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο από την πλευρά της Ελλάδας, «δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν».

Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «να σεβαστούμε τους κανόνες της συγκατοίκησης αλλά και την ισοτιμία των κρατών μελών διότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μέλλον».

«Στις επαφές μου με ηγέτες κρατών και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση που μπορεί αν οδηγήσει σε συμφωνία η οποία θα δώσει απαραίτητο χρόνο και ανάσα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «από μόνοι μας πρέπει να προχωρήσουμε τις αλλαγές για να κάνουμε αξιόπιστο το κράτος και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές της κρίσης.

Αναφορικά με το χρέος υπογράμμισε ότι «καταθέσαμε προτάσεις και για χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο. Να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «έχουμε βρει ανοιχτά ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα να δώσουμε την ώθηση για να ξεπεράσει και η Ευρώπη την κρίση».

Σχόλια