Για «το τεράστιο πρόβλημα δημοσίου χρέους» στην χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του σήμερα στη βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Ο κ. Κουβέλης  επανέλαβε δε, την πρότασή του, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, να υπάρξει ένας ελάχιστος κοινός τόπος και να διεκδικηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που διαφορετικά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, όπως είπε.

Μιλώντας από την Ολομέλεια για το ιδιωτικό χρέος, και διακρίνοντάς το σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόκκινα δάνεια και στεγαστικά δάνεια, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που συζητείται σήμερα, και δη στο κριτήριο βιωσιμότητας που λαμβάνεται υπόψη στη ρύθμιση.

«Ποιος το κρίνει; Οι τράπεζες;», ρώτησε, προτείνοντας τα περί βιωσιμότητας να προσδιορίζονται από μία ανεξάρτητη αρχή, καθώς «αν οι τράπεζες το κρίνουν, η βιωσιμότητα θα ελαστικοποιείται ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα», όπως υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε τη θέση του κόμματός να περιληφθεί ένα ακόμα στοιχείο στην ρύθμιση, σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν θα πληρώνει με ποσό που θα ξεπερνά το 30% της εισοδηματικής του ικανότητας, παρατηρώντας ότι αυτό το στοιχείο απουσιάζει. Αναφέρθηκε όμως αναλυτικά και στην τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη ρύθμιση του ζητήματος των μικροομολογιούχων.

«Ήταν οι πλέον καλοπροαίρετοι πολίτες. Δεν πήραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αντίθετα, τα έβαλαν σε ομόλογα του Δημοσίου», είπε, τονίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης προς την πατρίδα τους, για να έρθει αιφνιδίως το κούρεμα να απομειώσει τις οικονομίες τους σε ποσοστό 53% αρχικά και με τη ρύθμιση που ακολούθησε για επιμήκυνση ως το 2040-42 , σε ποσοστό που έφτασε το 75%.

Σημειώνοντας ότι η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ έρχεται να περιορίσει την αδικία σε βάρος των πολιτών αυτών, μίλησε για μία πρόταση που δεν στερείται ρεαλισμού και κάλεσε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει. Αναφέρθηκε άλλωστε σε περιπτώσεις ανθρώπων που αντί αποζημίωσης σε απόλυσή τους, πήραν ομόλογα που κουρεύτηκαν αργότερα και σε άλλες, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για πλούσιους πολίτες.

Ο κ. Κουβέλης  αναφέρθηκε επίσης σε αποφάσεις γερμανικού δικαστηρίου που δέχθηκαν ότι Γερμανοί πολίτες εξαπατήθηκαν όταν προσήλθαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα άλλης χώρας.

Σχόλια