Μιλώντας σε συνέντευξή του, με συνομιλία με το κοινό, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο συνδρομητικό κανάλι BET (Black Entertainment Television) έβαλε ξανά στο κέντρο της υπόθεσης το ζήτημα της φυλής και το πώς το αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία.

Η Αμερική, επανέλαβε, έχει προχωρήσει πολύ και αυτό «καλλιεργεί ελπίδες για μεγαλύτερη πρόοδο» είπε ο Ομπάμα.

«Δεν μπορούμε να εξισώσουμε όσα συμβαίνουν σήμερα με ότι γινόταν πριν από 50 χρόνια, κι αν μιλήσετε στους γονείς και τους παππούδες σας, θα σας πουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, ίσως όχι καλά σε κάποια μέρη, αλλά καλύτερα» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ρατσισμός είναι «κάτι που βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, βαθιές ρίζες στην ιστορία μας».

Η συμβουλή του στους νέους είναι να έχουν επιμονή γιατί «κατά κανόνα η πρόοδος γίνεται με βήματα, σταδιακά».

«Στην αντιμετώπιση κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο όπως ο ρατσισμός ή η προκατάληψη, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση αλλά πρέπει και να αναγνωρίσεις ότι θα χρειαστεί χρόνος για να το αλλάξεις» είπε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται την ώρα που στους δρόμους μεγάλων αμερικανικών πόλεων, χιλιάδες πολίτες δίνουν το «παρών» για να εκφράσουν την οργή τους για τη βίαιη μεταχείριση Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς. Χτες, το βράδυ, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου σε πολλούς δρόμους της Καλιφόρνια όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, το 53% των Αμερικανών δηλώνουν ότι, η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα και στις δύο θητείες του ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ, ρίχνει αρκετό λάδι στη φωτιά των ήδη εύθραυστων σχέσεων μεταξύ λευκών και μαύρων.

 

Σχόλια